18 februari 2015, om 19:30, Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6a, 3521 AL Utrecht (stad) | Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6a, 3521 AL Utrecht (stad)

Oekraïne tussen hoop en vrees

Al meer dan een jaar zijn de ogen van de wereld gericht op Oekraïne. Een jaar geleden, op 18 februari 2014, brak de meest gewelddadige fase van de protesten op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev uit, die een paar dagen later uitmondde in de vlucht van de regering. Een maand later verloor Oekraïne De Krim aan Rusland en brak een lange fase van onrust uit in Oost-Oekraïne. Op 17 juli werd MH17 neergehaald boven Oost-Oekraïne.

In de maanden daarna escaleerde het conflict verder. Rusland moest haar betrokkenheid bekopen met strenge sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ondertussen zijn er meer dan 5000 slachtoffers te betreuren, is de materiële en economische schade immens, is de diplomatieke spanning opgelopen tot het kookpunt en zijn honderdduizenden burgers op de vlucht geslagen.

Gisteren werd door de strijdende partijen in de Belarussische hoofdstad Minsk een akkoord gesloten op initiatief van Duitsland en Frankrijk. Hoe ziet dit akkoord er uit en gaat het standhouden? Zal recht worden gedaan aan de slachtoffers van dit conflict? Zal Rusland de grenzen van haar buurland Oekraïne weer gaan respecteren? Wat zijn de grootste risico’s als het Minsk-akkoord faalt? Wat betekent dat voor Nederland, de Europese Unie, Rusland en de NAVO? Kortom, heel veel vragen.

Wij nodigen je daarom uit voor een debat over de situatie in Oekraïne op woensdag 18 februari in het Beatrixgebouw van De Jaarbeurs te Utrecht.

Met Bert Koenders (Minister van Buitenlandse Zaken), Kati Piri (lid van het Europees Parlement voor de PvdA), Tony van der Togt (instituut Clingendael) en de Oekraïense ambassadeur Alexander Horin.

Meld je aan: https://nl.surveymonkey.com/s/oekraine

Inloop 19:30 uur. Aanvang bijeenkomst 20:00 uur. Het Beatrixgebouw ligt direct naast Centraal Station Utrecht.