5 november 2014, om 21:30, KVS, zaal Box, Arduinkaai 9, 1000 Brussel | KVS, zaal Box, Arduinkaai 9, 1000 Brussel

Ongelijkheid: (n)iets aan te doen? Lezing / debat met professoren James Galbraith en Ive Marx

Nooit eerder was er zoveel rijkdom in de wereld en toch zien we dat de kloof tussen arm en rijk sterk toeneemt.
Tijd voor een ontmoeting met James Galbraith van het University of Texas Inequality Project en auteur van oa ‘Inequality and Instability’ .

Afspraak op woe 5 nov in de KVS, Brussel.

“De toename van de ongelijkheid is geen ijzeren wet. Niets wijst erop dat de toename van ongelijkheid onvermijdelijk is.”
Prof. James Galbraith

Nooit eerder was er zoveel rijkdom in de wereld en toch zien we dat de kloof tussen arm en rijk sterk toeneemt. Meer dan 1,2 miljard mensen leven in extreme armoede en moeten het doen met minder dan 1,25 $ per dag.

Een clubje van 85 miljardairs daarentegen bezit evenveel als de helft van de totale wereldbevolking. Ook België ontsnapt niet aan deze trieste realiteit. Zo’n 10 percent van de kinderen wordt geboren in een gezin dat onder de armoedegrens leeft. Allemaal onrustwekkende feiten die aantonen hoe groot de ongelijkheid is.

“Net zoals de bloeddruk kan de ongelijkheid onder controle worden gebracht”
Prof. James Galbraith

Wat zijn de oorzaken van deze gigantische kloof? En vooral, wat kunnen we eraan doen? Professor James Galbraith legt uit welke rol de overheid moet spelen en houdt ons een spiegel voor. Want is Europa zoveel gelijker dan Amerika?

Nadien gaat hij in debat met Ive Marx, verbonden aan Universiteit Antwerpen. Professor Marx leidt bij het Centrum Herman Deleeck het onderzoek rond ongelijkheid, sociaal beleid, arbeidsmarkt en migratie. Eén van zijn stokpaardjes is de herverdeling van vermogens.

De moderatie is in handen van Jan-Frederik Abbeloos, journalist bij De Standaard.

Bio

James Galbraith (VS, 1952), zoon van Nobelprijswinnaar Economie John Kenneth Galbraith, is onder andere professor aan de universiteit van Texas en voorzitter van het University of Texas Inequality Project. Zijn opinies verschijnen regelmatig in kranten als The New York Times, The Washington Post en Boston Globe.

Daarnaast is hij de auteur van verschillende boeken, zoals ‘Inequality and Instability‘ en ‘The Predator State‘. Zijn nieuwste, ‘The End of Normal, the Great Crisis and the Future of Growth‘, verscheen in september 2014.

Praktisch

Wanneer: Woensdag 5 november van 20 tot 21u30 uur
Waar: KVS, zaal Box, Arduinkaai 9, 1000 Brussel
Taal: Engels met vertaling naar het Nederlands

De inkomprijs bedraagt 5 euro en kan ter plekke betaald worden.

http://www.11.be/themas/artikel/detail/11_debat_over_ongelijkheid_met_james_galbraith,116278