17 december 2013

Europa begint bij… de gemeente

1000 euro voor meest ‘Europese’ lokale verkiezingscampagne

Europa begint bij... de gemeenteDit voorjaar nam de afdeling Brussel/België het initiatief om de verbinding tussen lokaal bestuur en Europa te versterken. Die actie leidde tot een reeks van tekstvoorstellen voor de gemeentelijke verkiezings-programma’s over de lusten en lasten die Europa kan hebben voor gemeenten, gestuurd aan alle afdelingen door het Centrum voor Lokaal Bestuur.

Onze afdeling wil nu een vervolg geven aan dit initiatief. In een samenwerkingsproject met een lokale afdeling willen we laten zien dat de PvdA de beste partij is om op lokaal én op Europees niveau oplossingen te bieden. Gemeenteraadsverkiezingen dus met een Europese dimensie, en Europese verkiezingen met een duidelijk gemeentelijke invalshoek. De mogelijkheden om dit streven concreet te maken zijn groot. Een bezoek van de gemeenteraadsfractie aan Brussel; canvassen van de leden van de afdeling Brussel in de gemeenteraadscampagne; duo interviews van de beide afdelingsvoorzitters in de lokale krant of op pvda.nl; een debat tussen een wethouder en een kandidaat Europarlementariër.

De afdeling Brussel/België realiseert zich dat zulke initiatieven extra geld kosten. Om dat probleem te helpen oplossen heeft de afdeling 1000 euro uit de reserve vrij gemaakt als bijdrage in de kosten. Fred Crone, burgemeester van Leeuwarden – neutraal, Leeuwarden heeft immers al gemeenteraadsverkiezingen gehouden – is bereid gevonden om als voorzitter de voorstellen te beoordelen, samen met het  bestuur van de afdeling Brussel/België. Uiteindelijk zal hij bepalen welke afdeling de 1000 EURO en de extra steun vanuit Brussel krijgt.

Stuur daarom een voorstel in hoe jullie afdeling de gemeenteraadsverkiezingen van een Europese dimensie wil voorzien – bij voorkeur met je GR-programma dat hiervoor aanknopingspunten geeft – en hoe je de Europese verkiezingen in jou gemeente wil promoten. Wie dit voor 1 februari 2014 opstuurt (info@pvda-brussel.nl) maakt kans op extra middelen en support voor je beide campagnes! Neem voor meer informatie Contact met ons op.