Door Lara Wolters op 10 januari 2015

Jaarvergadering: een overzicht van de activiteiten van de PvdA afdeling Brussel/ België in 2014

Ten eerste kunnen wij vaststellen dat het ledental van onze afdeling, ondanks onze activiteiten, dit jaar niet is afgenomen. Het bestuur neemt hier de volste verantwoordelijkheid voor.

Onze afdeling heeft op allerlei plekken in Brussel vergaderd- waar het budget dat toe liet in kroegen met goed Belgisch bier om onze discussies over een duurzame economie, de situatie in de Oekraine en het Midden Oosten en de Europese verkiezingen aan te wakkeren.

Met een delegatie van 4 personen zijn wij afgereisd naar het congres in Leeuwarden, alwaar de kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen moest worden goedgekeurd door de leden. De beperkte tijd voor stevig, inhoudelijk debat voorafgaand aan besluitvorming baarde ons daar echter zorgen alsook later op de ledenvergadering in Amersfoort, waar het Presidium de microfoon maar kort aan leden toevertrouwde.

Van die laatste vergadering staat mij ook een stevige aanvaring tussen Minister Timmermans en een jong partijlid bij over het veroordelen van de Israëlische aanvallen op de Palestijnse gebieden. Waarom was de houding van de minister bij het oplaaien van het conflict deze zomer pragmatisch, terwijl zijn veroordeling van Nederlandse Jihad-strijders op principe en moraliteit berustte? Onze afdeling vond zijn gepikeerde reactie op die vraag verwonderlijk voor een politicus die ons in Brussel nog had uitgedaagd vaker tegen de gevestigde orde in te gaan.

Dit jaar zag daarnaast een aanvaring van onze oud-voorzitter Hans Wolters met het partijbureau over een uitlating die wij niet zullen herhalen maar berustte op een vergelijking tussen miljoenenvoetbal als ware een appel, en de kandidatenlijst voor het Europees parlement als ware een peer.

Ook discussieerden wij in de achtertuin van Daphne van Doorn over een sociaal Europa, of liever gezegd het gebrek daaraan. Hoe komen we weg van een Europa van markt en munt, en dichter bij een Europa van solide waarden?

In de laatste vergadering van het afgelopen seizoen werd echter even veel tijd besteed aan een duurzame economie als aan de naam waaronder de groep zal voortbestaan omdat wij met een nieuw imago meer leden hoopten te motiveren voor onze lunch-bijeenkomsten. Tot spijt van de toenmalige voorzitter won ‘Broodje Sociaal’ het van de Bruin Brood Groep en de Rode Panino.

Onze afdeling is bij diverse recepties van zusterpartijen alsook van de PES geweest, en gaf 8 rode Salons uit – en een rood salonnetje. Daphne vernieuwde de Facebook aanwezigheid en Arnold maakte een plan om de website in een nieuw rood jasje te steken, dat dit jaar zal worden uitgevoerd.

Wij ontvingen de ministers Timmermans, Dijsselbloem en Koenders en hadden goede, lange gesprekken met hen. Daarnaast aten we met Jeroen een enorme schnitzel. Ook spraken we met Thijs Niemantsverdriet, die met zijn boek ‘de Vechtpartij’ van onze partij een flinke schnitzel maakte. Al deden wijzelf dat ook, in een ferm stuk getiteld ‘de Staat van de PvdA’. We stelden de relatie tussen leden en het partijbureau aan de kaak, de populistische manier van campagne voeren, de komst van de PvdA ‘marketing speech’ en het gebrek aan debat en saamhorigheid binnen de partij.

Het was een drukke lente en als afdeling staken we flink tijd in de Europese verkiezingen. We schreven een prijsvraag uit over het koppelen van Europese vraagstukken aan de gemeenteraadsverkiezingen en reikten de prijs uit aan Wijk bij Duurstede. Pijnlijk was wel vast te stellen dat de PvdA Wijk bij Duurstede niet alleen de afdeling met de beste, maar daarmee ook de enige inzending was. De afdeling-Brussel zal zijn kennis over wat leeft in de Nederlandse gemeentes, alsmede over prijsvragen moeten bijspijkeren.

Ook waren leden van onze afdeling actief in de campagneteams van diverse kandidaten voor het Europees Parlement, canvasten we mee in Brabant en droegen we financieel bij aan de Europese campagne en het NOG-verkiezingsdebat in Brussel. Na de verkiezingen wandelden we met de nieuwe Europarlementariërs naar het Volkshuis in Brussel en barbecueden we om ze welkom te heten.

We kijken terug op een bewogen en bevlogen jaar, waarin wij net als Thomas Piketty de achteruitgang van de maatschappij niet hebben weten te vertragen maar wel goed hebben besproken. Waarin Louis ons bij de les en Hans het voor gezien hield. In tegenstelling tot de Europese begroting hield Lisanne onze financiën wel op orde en verwelkomden we Bram, ondanks onze angst dat zijn interesse in de gemeenteraadspolitiek van Jette groter is dan die in de Europese besluitvorming. Heino verbeterde de wereld door een nieuwe Sociaal-democratische wereldburger te verwekken en Wouters wantrouwen jegens de macht verhinderde hem niet daar zelf deel van uit te gaan maken. Uw correspondent trachtte als actie-secretaris niet al te veel achter de feiten aan te lopen en schreef dit stukje slechts enkele dagen na de daarvoor afgesproken deadline.

20140920_150651696_iOS