24 april 2018

Rode Salon 2/2018 – Van het bestuur

Beste leden en geinteresseerden,

Het is spannend in Europa. Gaat er vooruitgang komen? Er lijkt zand in de machine te komen van de tandem Merkel-Macron, en de ‘window of opportunity’ voor hervormingen in de EU lijkt zich te vernauwen, zeker nu de Italiaanse regeringsvorming een schaduw werpt op de mogelijkheden. Dat spektakel is trouwens een special op zich waard. De veelbesproken speech van Macron in het Europees Parlement was voor velen teleurstellend vanwege het gebrek aan ambitie – tegelijk was het wel een ouderwets begeesterende voordracht over een modern Europa.

Toch laat de Europese Commissie intussen haar tanden zien, om nog kans te maken om nog vóór het einde van haar termijn een akkoord te bereiken over een aantal belangrijke voorstellen. Waaronder een heuse ‘plasticstrategie’, en ook een omzetbelasting voor techreuzen, wat mooi uitkomt rond de actuele Facebook-schandalen. Over dat laatste schrijft Erik Hormes hieronder. Bovendien is een nieuw handelsakkoord met Mexico in de maak, zo werd zaterdag bekend, dat gezien kan worden als een middelvinger naar zowel Trump als de Brexiteers.

In deze goedgevulde Rode Salon blikken we terug op een paar drukke maanden bij PvdA Brussel. Een nieuwjaarsborrel met de EP-delegatie, een smakelijke discussie met Nelleke Vedelaar en Kirsten Meijer (verslag hieronder door Lara), campagne voeren in Breda (zie verderop voor een verslag en wat reflecties van ondergetekende), een debat van Europese politici over de gemeenteraadsverkiezingen, en een debat over het Europese migratiebeleid samen met de afdeling van GroenLinks.

Bovendien begint ook de I Vote Where I Live-campagne handen en voeten te krijgen, met straatacties op markten en evenementen om Europeanen in Brussel naar de stembus te krijgen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Staat u al ingeschreven op de kiezerslijst? Het formulier kunt u hier vinden.

Ook vordert de tijd gestaag richting het PvdA-congres op 16 juni, in nieuwe stijl. Houdt u de datum vrij? Naast de verkiezing van nieuwe bestuursleden, een vice-voorzitter, én een nieuwe Internationaal Secretaris, betekent dit ook dat er weer moties ingediend kunnen worden. De ledenkamer is geopend tot 12 mei voor het indienen van moties, inclusief het vergaren van steun. Graag ontvangen we jullie ideeën vóór 30 april. Het bestuur zal zelf ook met voorstellen komen. Die willen we bespreken in een ledenvergadering ter voorbereiding op het congres in mei – details volgen. Willen we bijvoorbeeld onze stem laten horen over de nieuwe ledendemocratie? Over data-privacy? Europese belastingen? Duurzaamheid? De 3%-norm? Of wellicht oproepen tot een ambitieuze PvdA-bijdrage aan het debat over de toekomst van de EU?

Wat dat laatste betreft: Het bestuur is voornemens om met de afdeling Brussel een substantiële bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het PvdA-programma voor de Europese verkiezingen. Met alle expertise aanwezig willen we het belang aantonen van een links Europa. We zullen daarom met ontwerp-documenten komen op een aantal thema’s, die we met de afdeling gaan bespreken. Dit gaat over de Europese instelling (i.s.m. de werkgroep Institutionele Vernieuwing), sociaal Europa, migratie, belasting/techgiganten, en vergroening. Dit gaan we samen met u doen, en daarom hierbij de oproep om zich vóór 30 april te melden als u/je ideeën heeft voor deze thema’s.

Maar eerst: het prachtige weer van de afgelopen dagen roept om een Rode Stamtafel. Daarom zitten we morgenavond 24 april vanaf 18:30 op het Jourdanplein. Let op: we zitten niet bij het vertrouwde Chez Bernard, die is nog onder constructie. In plaats daarvan zoeken we voor een keer bij l’Autobus aan de overzijde, bij mooi weer op het terras. Kom je ook?

Tot slot nog dit.

PvdA Brussel moest in de afgelopen tijd helaas twee bestuursleden zien vertrekken. Allereerst Marie Weijler, die vanwege verhuizing naar Nederland haar werk niet langer met de werkzaamheden in het bestuur kan combineren. Ze zal gelukkig nog wel regelmatig in Brussel zijn. En ook adviserend bestuurslid Cécile de Boer moesten we laten gaan: zij is kersvers gemeenteraadslid geworden voor de PvdA in de gemeente Overbetuwe. We wensen beiden natuurlijk ontzetten veel succes toe, en zijn erg dankbaar voor al het werk en de ondersteuning voor de PvdA hier. We hopen dat jullie nog eens aanschuiven bij de stamtafel en andere activiteiten!

Dat betekent natuurlijk ook dat er vacatures zijn in het bestuur (v/m, jong/oud). Ook zin om nu en dan in ontspannen sfeer plannen te smeden, of mee te sparren over de koers van de PvdA en de dagelijkse politiek? Laat het ons even weten!

Hartelijke groet,
Het bestuur