Politiek Café met Jeroen Dijsselbloem
Op 6 mei was Jeroen Dijsselbloem bij ons te gast. Waar het bestuur rekening had gehouden met een mogelijke last-minute afzegging in verband met de Eurogroep vergadering die Jeroen moest voorzitten, was onze minister zelfs te vroeg, zodat hij ons nog kon helpen met het verslepen van stoelen en tafels. Maar ook hiervoor bleek de hardest working man in politics niet te beroerd.
In een knus café Maxburg, dat snel volliep met zwaar verregende afdelingsgenoten, gaf hij daarna een dik uur antwoord op de vragen van de afdeling die -zo moeten we bekennen- soms wat minder kritisch waren dan we van onszelf gewend zijn. Misschien was de afdeling toch wat star-struck of, waarschijnlijker, heeft Jeroen een uitstekende kennis van zaken.
Hij werd onder andere ondervraagd over de 5% werkloosheidsnorm zoals in de Europese verkiezingscampagne door Paul Tang werd verdedigd. Die norm was vooralsnog vooral een politiek signaal, geen uitgewerkt plan, zo vond hij. Tussen de regels door bleek wel dat het niet een economisch maar een politiek doel diende, iets waar hij als voorzitter van de Eurogroep niet onbekend mee is. Ook het vervolledigen van de bankenunie, de opgedroogde leningen aan het midden- en kleinbedrijf, de financiële transactie tax (die na de Europese verkiezingen zou sneuvelen, volgens Jeroen) en de hervormingen in de zorg kwamen aan bod. Op vragen over een eventueel Commissarisschap in Brussel ging hij liever niet in.
Al bleef Jeroen overwegend expert wat minder politicus, zagen we een enorm intelligente en bekwame man aan het werk, die moeiteloos switchte tussen verschillende onderwerpen. Hij heeft een vaste overtuiging dat de markt, met wettelijke restricties, veiligheids-mechanismen en de zachte dwang van de overheid, ook in de toekomst de beste manier zal zijn om onze welvaart te waarborgen. Of hij daar gelijk in heeft (en de financiële wereld de overheid niet altijd een stap voor zal blijven), daar valt over te twisten, maar het is duidelijk dat in zijn voorgestelde model van een strenger gereguleerde markt, we evenwichtige en slimme mensen zoals hij nodig zullen hebben om de excessen die tot de crisis hebben geleid in te dammen.
Na een borrel en een enorme Maxburg schnitzel uit het menu met een foto van Colin Powell, vertrok Jeroen weer richting Nederland. Een avond die we graag nog eens herhalen, of hij nou Eurocommissaris wordt of niet.