Door Arnold de Boer op 25 september 2017

Welkomstwoord Arnold de Boer

Beste vrienden,

als beoogde nieuwe voorzitter van de afdeling, een woordje ter introductie. De meesten van jullie zullen me wel enigszins kennen, maar sommigen ook niet.

Geboren (1985) in een ChristenUnie-nest op het Friese platteland, ben ik afgestudeerd in Groningen, op hedendaagse geschiedenis van Centraal- en Oost-Europa. Na mijn studie heb ik nog een tijdje in Berlijn gewoond en vrijwilligerswerk gedaan in een AZC in Ter Apel, en ten slotte kwam ik vijf jaar geleden naar Brussel voor een traineeship in het Comité van de Regio’s. Long story short: tot 2014 werkte ik in het Europees Parlement (voor een Maltese MEP), en inmiddels ben ik tweeënhalf jaar werkzaam bij UEAPME, de associatie van het Europese midden- en kleinbedrijf, waar ik me als adviseur Sociale Zaken en Onderwijs veel bezighoud met onder meer migratie, gelijke kansen, beroepsonderwijs, economic governance en de sociale dialoog.

Dit zijn direct ook onderwerpen die me na aan het hart liggen. Mijn politieke bewustwording kwam weliswaar wat laat op gang. Partijlid van de PvdA werd ik bijvoorbeeld onder Job Cohen, op de dag vóórdat hij het partijleiderschap overdroeg aan Diederik Samsom. Er doen geruchten de ronde van een correlatie tussen die twee evenementen, maar die kan ik bevestigen noch ontkennen…

De sociaal-democratie heb ik echter altijd beschouwd als mijn thuis, als tegenbeweging voor doorgeslagen marktwerking, of ook als verantwoordelijke voor het opbouwen van de verzorgingsstaat na de Tweede Wereldoorlog. Vooral omdat de sociaal-democratie – met begrip voor een diversiteit aan mensen en belangen in de samenleving – altijd met een sociale visie wist te komen voor de toekomst, en mensen daarrond kon verenigen en zo perspectief bood aan velen, en het samenleven en de democratie veiligstelde. Bovendien zie ik haar als beweging met een intrinsieke doelstelling om zich te verplaatsen in de ander en voor diens rechten te knokken. Dat zijn twee elementen die wat mij betreft het grootste bestaansrecht vormen van de sociaal-democratie, en waar we weer hard aan moeten werken.

Na zo’n twee jaar secretaris te zijn geweest, ga ik straks met veel plezier aan de slag als nieuwe voorzitter van de afdeling Brussel/België – staand natuurlijk op de schouders van reuzen die me voorgingen en de afdeling in Nederland en Brussel op de kaart hebben gezet. Er staan voldoende uitdagingen te wachten, zowel binnen de partij als voor de rol van de afdeling. Als unieke afdeling in het buitenland – zonder democratische controle over een gemeenteraad, samenwerkend met allerlei zusterpartijen in de stad, en bestaande uit een diverse groep van jonge en oudere leden met allemaal geweldige expertise – hebben we vele mogelijkheden om het afdelingsleven te laten bruisen. Het is mijn streven om iedereen bij de afdeling te betrekken, jong en oud(er), en te zorgen dat we een variëteit aan activiteiten bieden, gebruikmakend van al deze mogelijkheden. In dat kader wil ik met het bestuur ieder lid contacteren in de komende periode om kennis te maken en met open vizier te vragen op welke manier we het afdelingsleven kunnen verbeteren.

Ik hoop jullie tegelijk graag alvast te zien bij een van de komende evenementen om kennis te maken, te beginnen morgenavond bij de afdelingsvergadering, en vergeet ook niet het evenement over Sociaal Europa op 18 oktober!

Hartelijke groet,
Arnold de Boer, Secretaris en kandidaat voorzitter PvdA Brussel